Cardio-metabool bloedtest

Cardio-metabool bloedtest

Cardio-metabool profiel bloedtest – prijs € 44,95

Metabole ontregeling wordt veelal veroorzaakt door een eet- en leefpatroon wat zich kenmerkt door weinig beweging en veel snel resorbeerbare koolhydraten met hoge glycemische index, een ongezond vetzuurprofiel met verstoorde omega 6: omega 3-verhouding en relatief weinig eiwitten. Dit zorgt dagelijks voor veel hoge insulinepieken. Na verloop van tijd worden met name spier- en levercellen steeds minder gevoelig voor insuline en is er steeds meer insuline nodig om de glucosespiegel op peil te houden (insulineresistentie).

Na verloop van tijd lukt dit onvoldoende en zal de gemiddelde glucosespiegel stijgen. Een gevoelige methode om dit te meten is de HbA1c-bepaling. Hemoglobine A1c is een vorm van hemoglobine die ontstaat door versuikering (glycosylering) van het hemoglobinemolecuul. Bij een HbA1c-bepaling wordt de glycosylering van hemoglobine van de afgelopen drie maanden gemeten. Hiermee kan een schatting worden gemaakt van de gemiddelde bloedglucosespiegel gedurende die periode (estimated average glucose; eAG). Ten gevolge van de toenemende insulinespiegels treedt er een verandering op in het cholesterolmetabolisme, wat zich uit in te lage HDL-cholesterolwaarden (en te hoge totaal cholesterol / HDL cholesterol-ratio) en te hoge triglyceridewaarden. De aanmaak van extra triglyceriden door de lever leidt uiteindelijk tot vetophoping, meestal in de buik en organen.

Dit viscerale vetweefsel speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van chronische laaggradige ontstekingen. Bij elke vorm van ontsteking maakt het lichaam (de lever) het ontstekingseiwit C-reactief proteïne (CRP) aan. Bij chronische laaggradige ontstekingen wordt hier langdurig een hele kleine hoeveelheid van aangemaakt. Daar is een speciale, extra gevoelige bepaling voor nodig om dit te meten, namelijk de high sensitive C- reactief proteïne (hs-CRP) bepaling. Hs-CRP is een uitstekende marker voor het aantonen van laaggradige ontstekingen.

Aandachtspunten bij het afnemen van de test
Dit cardio-metabool profiel kan door middel van een vingerprik afgenomen worden. De persoon moet nuchter zijn op het moment van afname. Dat betekent 10 uur voor de bloedafname geen eten en drinken (ook geen alcohol). Water en thee (zonder suiker) zijn eventueel wel toegestaan.

Rapportagetijd
Na ontvangst van het bloedmonster in het laboratorium van Hessels+Grob duurt het doorgaans 2-3 werkdagen voordat je het resultaat (per mail) toegestuurd krijgt.

Meer weten over Cardio-metabool bloedtest?

Neem meteen contact op of kom langs!

Meer weten over Cardio-metabool bloedtest?

Neem meteen contact op of kom langs!

“Wij zullen de ware gezondheid slechts ontdekken, wanneer wij ons losmaken van de massa. Want de massa staat lijnrecht tegenover het gezonde verstand en verdedigt haar eigen ondeugden en kwalen. Wij moeten vragen: Wat is het beste? En niet: Wat is het gebruikelijke?”

Lucius Annaeus Seneca (55v. – 41 n. Chr.)