Omega 3-index

Omega 3-index

Omega 3-index – prijs € 55,-

Algemene informatie
Omega 3-vetzuren zijn essentiële, meervoudig onverzadigde vetzuren die het lichaam, net als vitaminen, mineralen en bepaalde aminozuren, niet zelf kan maken maar wel nodig heeft (en essentieel zijn) voor bepaalde belangrijke functies. De belangrijkste omega 3-vetzuren zijn EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). EPA en DHA dragen namelijk bij tot de instandhouding van een normale bloeddruk, triglyceridenspiegel en hartfunctie, en DHA draagt bovendien bij tot de instandhouding van de normale hersenfunctie en een normaal gezichtsvermogen (zie toegestane gezondheidsclaims hieronder).

Met de omega 3-index krijg je een objectief beeld van de hoeveelheid omega 3-vetzuren die jij via de voeding binnenkrijgt. Zo weet je precies hoeveel omega 3-, 6-, 7- en omega 9-vetzuren, verzadigde vetten en transvetten jij inneemt. Eén vingerprik volstaat om 26 verschillende soorten vetzuren te meten.

De meeste aandacht gaat uit naar de omega 3-index: hiermee wordt aangegeven welk aandeel omega 3-vetzuren uitmaken van het totale vetzurenprofiel. Dit is een maat voor het vetzuurgehalte in de lichaamscellen. Idealiter is de omega 3-index minimaal 8%.

Aandachtspunten bij het afnemen van de test
De omega 3-index kan door middel van een vingerprik afgenomen worden. Je dient nuchter te zijn op het moment van bloedafname (10 uur niets gegeten of gedronken, behalve water).

Rapportagetijd
De omega 3-index wordt bepaald door Omegametrix, een internationaal referentie laboratorium en erkend expert in vetzuuronderzoek. Deze gevalideerde en gestandaardiseerde testmethode is gebruikt in meer dan 200 studies. Na ontvangst van het bloedmonster in het laboratorium duurt het doorgaans 1 tot 2 weken voordat je het resultaat (per e-mail) toegestuurd krijgt.

Optimale waarden
Een omega 3-index van 8% of hoger is gewenst.

Interpretatie resultaat
Met de omega 3-index wordt aangegeven welk aandeel omega 3-vetzuren uitmaken van het totale vetzurenprofiel. Bij een omega 3-index van 8% of hoger wordt de normale werking van het hart goed genoeg ondersteund. Bij een omega 3-index van slechts 4% of lager, is het belangrijk om iets aan het voedingspatroon te veranderen.

Wanneer is een herbepaling zinvol?
Herbepaling om het effect van de voedingsinterventie vast te kunnen stellen is zinvol na minimaal drie maanden.

Als voldoende inname van vis, zeevruchten en schaal- en schelpdieren beperkt of lastig is kan het innemen van hoogwaardig omega 3 voedingssupplement raadzaam zijn. Vraag naar de mogelijkheden.

Toegestane gezondheidsclaims:

  • EPA en DHA dragen bij tot de normale werking van het hart bij een dagelijkse inname van 250 mg EPA/DHA
  • EPA en DHA dragen bij tot de instandhouding van normale triglyceridengehalten in het bloed bij een dagelijkse inname van 2 gram EPA/DHA
  • EPA en DHA dragen bij tot het behoud van de normale bloeddruk bij een dagelijkse inname van 3 gram EPA/DHA
  • DHA draagt bij tot de instandhouding van een normaal gezichtsvermogen en een normale hersenfunctie bij een dagelijkse inname van 250 mg DHA

Meer weten over Omega 3-index?

Neem meteen contact op of kom langs!

Meer weten over Omega 3-index?

Neem meteen contact op of kom langs!

“Wij zullen de ware gezondheid slechts ontdekken, wanneer wij ons losmaken van de massa. Want de massa staat lijnrecht tegenover het gezonde verstand en verdedigt haar eigen ondeugden en kwalen. Wij moeten vragen: Wat is het beste? En niet: Wat is het gebruikelijke?”

Lucius Annaeus Seneca (55v. – 41 n. Chr.)