Schildklierfunctie bloedtest

Schildklierfunctie bloedtest

Schildklierfunctie bloedtest – prijs € 59,95

Vaststellen van de schildklierfunctie gebeurt aan de hand van drie testen: het hypofysehormoon thyroïd stimulerend hormoon (TSH) en de schildklierhormonen vrij tetrajoodthyronine (vrij T4 of ook wel FT4) en vrij trijoodthyronine (vrij T3 of FT3). ‘Vrij’ schildklierhormoon is de fractie die ongebonden in het bloed aanwezig is. Het overgrote deel van T4 en T3 in het bloed is gebonden aan eiwitten en is inactief. Alleen vrij schildklierhormoon is in staat om een hormonale functie uit te oefenen. T4 wordt hiertoe eerst omgezet in het veel actievere T3, onder andere in de lever. Om inzicht te krijgen in de perifere omzetting van T4 naar het bioactieve T3 wordt ook de vrij T3/vrij T4-ratio berekend.

Aandachtspunten bij het afnemen van de test
De schildklierfunctie-bloedtest kan door middel van een vingerprik afgenomen worden. Je hoeft niet nuchter te zijn op het moment van bloedafname. Vanwege (gering) dag-nacht ritme van TSH (iets lager in de middag en avond) is bloedafname in de ochtend aan te bevelen. Let op: bij gebruik van schildklierhormoonmedicatie de bloedafname minimaal 4 uur na inname verrichten.

Rapportagetijd
Na ontvangst van het bloedmonster in het laboratorium van Hessels+Grob duurt het doorgaans 2-3 werkdagen voordat je het resultaat (per mail) toegestuurd krijgt.

Meer weten over Schildklierfunctie bloedtest?

Neem meteen contact op of kom langs!

Meer weten over Schildklierfunctie bloedtest?

Neem meteen contact op of kom langs!

“Wij zullen de ware gezondheid slechts ontdekken, wanneer wij ons losmaken van de massa. Want de massa staat lijnrecht tegenover het gezonde verstand en verdedigt haar eigen ondeugden en kwalen. Wij moeten vragen: Wat is het beste? En niet: Wat is het gebruikelijke?”

Lucius Annaeus Seneca (55v. – 41 n. Chr.)