Vitamine B12 status

Vitamine B12 status

Vitamine B12 status – prijs € 42,95

Algemene informatie
De vitamine B12-test meet de bloedspiegel van actief vitamine B12. Dit is de vitamine B12 die gebonden is aan het eiwit transcobalamine II. Dit complex wordt ook wel holotranscobalamine (holo-TC) genoemd. Hoewel vaak wordt beweerd dat het actieve B12 de cellulaire opnamecapaciteit van vitamine B12 weerspiegelt, en meting van holo-TC daardoor eerder een tekort aan vitamine B12 opspoort, lijkt dit niet juist te zijn. Zowel actief B12 als totaal B12 (holo-TC plus inactief B12, gebonden aan het bindingseiwit haptocorrine) zijn beide even goed bruikbaar om een vitamine B12-tekort op te sporen, indien de juiste optimale waarden (afkapgrenzen) worden gebruikt. Toch kiest Hessels+Grob ervoor om actief B12 (holo-TC) te meten, omdat deze ongevoelig is voor variatie in haptocorrine-concentraties, zoals gezien wordt bij diverse aandoeningen (onder andere alcoholisme, bepaalde leverziekten). Een verhoogd haptocorrine geeft een foutief verhoogde totaal B12-waarde en kan zo een vitamine B12-tekort maskeren.

Aandachtspunten bij het afnemen van de test
Zowel actief B12 als totaal B12 worden nauwelijks beïnvloed door de dagelijkse inname van vitamine B12 via de voeding. Bloedafname kan dan ook op elk moment van de dag. Je hoeft niet nuchter te zijn op het moment van afname.

Rapportagetijd
Na ontvangst van het bloedmonster in het laboratorium van Hessels+Grob duurt het doorgaans 5-8 werkdagen voordat je het resultaat (per mail) toegestuurd krijgt.

Meer weten over Vitamine B12 status?

Neem meteen contact op of kom langs!

Meer weten over Vitamine B12 status?

Neem meteen contact op of kom langs!

“Wij zullen de ware gezondheid slechts ontdekken, wanneer wij ons losmaken van de massa. Want de massa staat lijnrecht tegenover het gezonde verstand en verdedigt haar eigen ondeugden en kwalen. Wij moeten vragen: Wat is het beste? En niet: Wat is het gebruikelijke?”

Lucius Annaeus Seneca (55v. – 41 n. Chr.)