Hoe kom ik het verkoudheids- en griepseizoen goed door?

Ik zie het weer veel in de praktijk bij het wisselen van de seizoenen. Snotteren, hoesten en loopneuzen. Iedereen krijgt wel een keer per jaar te maken een verkoudheid of een griep. De meeste mensen doorstaan dit prima, echter worden sommige mensen ook flink ziek van een dergelijke virale infectie. Juist voor deze groep, maar eigenlijk voor iedereen, is het goed om je immuunsysteem zo optimaal mogelijk te ondersteunen. Een aantal natuurlijke middelen kunnen hierbij behulpzaam zijn. In dit blog neem ik je mee in een aantal interessante middelen die ik graag inzet.

Vitamine C, D en zink
Deze vitamines zijn samen met diverse andere vitamines essentieel voor het functioneren van het immuunsysteem. Het zijn antioxidanten en zorgen er o.a. voor dat immuun cellen voldoende en de juiste antistoffen produceren. Een optimale bloedspiegel vitamine D helpt de kans op een infectie te verminderen en kunnen zink en hogere doseringen vitamine C helpen om de ziekteduur en de symptomen te verkorten.

Lactoferrine
Deze stof komt van nature vooral voor in moedermelk en in koemelk. Het heeft belangrijke eigenschappen in het aangeboren immuunsysteem. Vooral in de afweer tegen bacteriële en virale infecties. Er zijn inmiddels ook meerdere onderzoeken waaruit blijkt dat lactoferrine een infectie met het coronavirus en de inflammatoire reactie hierop kan helpen verminderen.

Paddenstoelen
Paddenstoelen zijn zeer rijk aan bèta-glucanen die het immuunsysteem ondersteunen. De shii take kan bijvoorbeeld de productie van interferon stimuleren. Dat is een cytokine die betrokken is bij de virale afweer. Uit onderzoek blijkt dat paddenstoelen in staat zijn om de vermenigvuldiging van virusdeeltjes en bacteriën te remmen. Een welkome ondersteuning dus tegen pathogene indringers!

Probiotica
Het laatste interessante middel dat ik bespreek is probiotica. Deze helpen de groei van pathogene micro organismen te verminderen. Ze optimaliseren de darmflora en kunnen helpen om de darmwand te versterken en het immuunsysteem beter te controleren. Een meta-analyse laat zien dat probiotica kan helpen om de kans op infecties van de luchtwegen te verminderen.

Wat kan ik zelf nog meer doen?
Gezonde voeding, voldoende beweging, ontspanning en een goede nachtrust zijn natuurlijk ook erg belangrijk voor een goede weerstand. Ben je benieuwd welke voeding- en of voedingssupplementen bij jou passen? Neem gerust contact op en ik help je graag!